És possible viure amb menys plàstic a la cuina? En aquest article us oferim 6 consells pràctics per minimitzar l’ús de plàstics i ajudar el medi ambient. Consells senzills que us ajudaran a reduir la petjada de carboni i a viure en un planeta més sostenible.

I és que la situació d’emergència climàtica que vivim fa necessari adquirir compromisos mediambientals no només en l’àmbit internacional sinó també en el terreny personal. Si tots hi posem el nostre granet d’arena, podem contribuir a limitar els efectes de l’escalfament global. Perquè els petits canvis són poderosos!

El consum de plàstic a la cuina

La cuina és una de les estances de casa que més residus genera i on utilitzem més plàstic: ampolles, gots, bols, coberts, envasos de poliestirè per a aliments, canyetes per a beure, embolcalls de productes congelats, etc.

Aquests plàstics, segons càlculs de la Unió Europea, representen prop del 70% de les deixalles que contaminen les aigües dels mars i oceans. Es calcula que l’impacte negatiu del plàstic que llancem ara afectarà tres generacions més, com a mínim. Per aquest motiu és crucial prendre mesures per reduir el consum de plàstic.

Ara tampoc cal que ens tornem bojos i ens desfem de tot el plàstic de la cuina d’una sola vegada. Cal aprofitar la vida útil dels productes i anar reemplaçant-los quan es trenquen. Reduir el plàstic a la cuina és un procés gradual.

Consells per a reduir el plàstic a la cuina

Us heu plantejat mai comprar l’embotit en carmanyoles? Utilitzar ampolles reutilitzables de vidre o d’acer inoxidable? Fer servir bosses de tela reutilitzables? Si us feu algunes d’aquestes preguntes però no sabeu per on començar, us donem 6 consells pràctics per ajudar-vos a reduir el plàstic a la cuina.

1. Feu servir estris i coberts de metall o de fusta

Això no només ajuda el medi ambient, sinó que assegura que les toxines plàstiques no tinguen accés als aliments.

2. Compreu productes a granel i eviteu els sobreenvasats

És més barat, ecològic i responsable. Cada vegada més establiments (fins i tot supermercats) ofereixen venda a granel d’arròs, pasta, llegums, fruita seca, cereals…

3. Limiteu els aliments amb recipient de plàstic

No compreu productes en bosses o malles de plàstic. La fruita, per exemple, ja té la pell com a protector natural, no li cal un empaquetatge de plàstic. Si voleu trobar productes frescos sense envasos plàstics, podeu anar a comprar al mercat: pa, ous, carn, peix…

4. Adquiriu productes de proximitat

El transport no només suposa generar emissions de CO2, sinó que també genera embalatges innecessaris. Els productes de proximitat seran més frescos, tindran una petjada de CO2 menor i a més afavorireu l’economia local.

5. Eviteu comprar aigua embotellada

El consum d’aigua embotellada produeix un milió i mig de tones de residus plàstics a l’any. Si substituïm la compra d’ampolles per aigua de l’aixeta filtrada contribuïm a reduir aquesta xifra.

A Rupérez Interiors disposem de l’innovador sistema Aqadrink, que a més d’eliminar mal gust i males olors aporta una part essencial de magnesi al cos, i tota l’aigua que passa pel filtre s’aprofita (no com en altres sistemes d’osmosi). Fins i tot el podem instal·lar sota l’aigüera amb un moble de calaixos!

6. Reutilitzeu les bosses

La reutilització de bosses és un hàbit que cada vegada tenim més incorporat. El motiu principal és que, des de fa ja algun temps, els supermercats i grans superfícies cobren per les bosses de plàstic. L’ideal és usar bosses de roba o d’altres materials reciclables, cabassos o cistells.

En definitiva, encara que la tasca de reduir el plàstic a la cuina, i en la nostra vida diària en general, no és fàcil, sempre podem intentar trobar alternatives més sostenibles per a limitar, com a mínim, la quantitat de plàstics que generem. Ens sobren motius per salvar el planeta.

Si necessiteu que us assessorem, podeu contactar amb nosaltres

Contacta